Postitus – perillemenon varmistus ja välttämätön paha

postitus.pngMitä postitustalossa tapahtuu ja miksi?

Osoitteellisten lähetysten postittamisessa ei riitä, että kirjeet laitetaan kuoreen, tai että niissä on pelkkä osoite päällä. Jakelija, kuten Posti, edellyttää lähetykseltä paljon toimenpiteitä ennen kuin edes suostuu ottamaan lähetystä vastaan ja jaettavakseen.

Lähetyksessä on luonnollisesti oltava vastaanottajan osoitetiedot mahdollisimman tarkasti ja oikein. Ammattitaitoinen kumppani voi huolehtia puolestasi, että kohderyhmät ovat kunnossa ja osoiterekisteri on tuoreutettu. Toisin sanoen rekisteristä poistetaan väärät osoitteet ja esimerkiksi kuolleet henkilöt. Osoitteen kirjasintyyppiin, eli fonttiin on syytä myös kiinnittää huomiota. Postin lajittelukone lukee osoitetta automaattisesti ja fontin on oltava sellainen, jota automaatio ymmärtää.

Lähetyksestä on käytävä ilmi jakelutapa, joka ilmaistaan postaalimerkinnällä osoitekentässä. Postittaja on tässäkin asiantuntija ja tietää, mitä merkitään ja miten. Lisäksi lähetyksestä olisi hyvä tulla ilmi, mitä postitusrekisteriä on käytetty. Tätä sanotaan osoitelähdemerkinnäksi.

Kun lähetyksessä on tarvittavat merkinnät oikein, huolehtii postitustalo ennakkoilmoituksen tekemisestä Postin järjestelmään. Lähetykset lajitellaan Postin ohjeistuksen mukaan. Postinumerojärjestys on tietysti oleellista, mutta lajitteluun liittyy paljon sääntöjä. Siksi kannattaa luottaa ammattilaisen toteutukseen.

Ammattilaisen avulla voi säästää suuria summia, kun huolehditaan myös, etteivät jakelumaksut tuota yllätyksiä. Yksittäisen lähetyksen paino ratkaisee myös jakelun hinnan. Painoon voidaan vaikuttaa mm. paperilaadulla ja lähetyksen muodolla.

Postitustalon rooli on siis huolehtia lähettäjän ja jakeluyhtiön välillä, että lähetyksen edellytykset toteutuvat ja että lähetys postitetaan edullisimmalla tai tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Ilman ammattilaisten mukana oloa lähetykset jäisivät jakamatta tai postimaksut saattaisivat tuottaa yllätyksen. Siksi asiantuntija kannattaa ottaa jo suunnitteluvaiheessa mukaan.

Postitustalon tehtäviä:

  • Tuoreuttaa asiakkaan rekisterin.
  • Huolehtii lähetyksen asianmukaisista merkinnöistä.
  • Sopii lähettäjän kanssa jakelutavan ja varmistaa oikean postimaksun.
  • Lajittelee lähetykset Postin tai muun jakelijan ohjeistuksen mukaan.
  • Huolitsee ja tekee ennakkoilmoitukset ja lähetyslistat.

Inspiroiva suoramarkkinoinnin vinkkikirjasto odottaa sinua! Sieltä löydät mm. suoramarkkinoinnin termejä selventävän sanaston.

Pääset vinkkikirjastoon tästä

Elina Malmgren

Kirjoittaja:

Elina Malmgren

Kehitysjohtaja
elina.malmgren@mailhouse.fi

Näytä kaikki kirjoitukset